Dodatkowo wykluczone z wyborów powinny być osoby z kontem na forum.lfc.pl, które w nazwie użytkownika mają cyfry. Jak dowiedli amerykańscy naukowcy, posiadanie cyfry w swoim pseudonimie internetowym koreluje z 74% wzrostem szans na zagubienie się w sklepie spożywczym i próbą głosowania na postać z bajki.
Pikachu na prezydenta !
Ino (nie pisze sie ino,ino tylko
) Son-goku ! ![]()
Płać podatki w Polsce, to możesz decydować o naszej gospodarce, wybierać rząd i prezydenta. Fajnie się decyduje za innych, śmiać się w innym państwie. Wróć, pomieszkaj 1-2 lata.
Edit rzeczywiście źle napisałem z tymi latami, ale ogólnie chodzi o życie w Polsce pod panowaniem jednych czy drugich przez dłuższy czas.
Czyli jak?
Wrocilem,placilem 2 lata dajmy na to podatki to moge glosowac a potem znowu wyjechalem i nie?
“Ciekawa” koncepcja wybiorczo traktujaca ZAGWARANTOWANE W KONSTYTUCJI PRAWA KAZDEGO OBYWATELA RZECZPOSPOLITEJ
To już są kwestie do dogadania. Tak samo jak ileś lat trzeba być w Polsce, żeby uzyskać obywatelstwo, tak samo analogiczny przepis mógłby być w drugą stronę.
Właściwie po co Ci Polska? Czy w Twoim życiu by się coś zmieniło, gdyby Polska przestała istnieć?
Masz obywatelstwo niemieckie ? Prawa wyborcze w Niemczech ? Mieszkasz tam od lat to decyduj sobie tam.
Co ci daje głosowanie na rządy i prezydenta w Polsce jak tu nie mieszkasz i nie zamierzasz wracać ?
Konstytucje zawsze mozna zmienic
Widzisz bo w wyborach dla “elyt politycznych” każdy ma znaczenie i jeden głos ma Profesor z dorobkiem naukowym i tzw żul spod Biedry! Sztuka jest sztuka jak to mawiali w Kroll-u. Kto miałby sprawdzać czy dana osoba jest zdrowa? Przecież ktoś może mieć wylew udar w sobotę a w niedzielę są najczęściej wybory w PL? Przecież masa ludzi z MOPS-u to sama nadaje się do kontroli bo oni nie widzą nie chcą widzieć patologi jaka się dzieje w domach nad którymi sprawują opiekę.
Dla mnie dziwne jest że ktoś od lat mieszka poza granicami np moi znajomi w USA i głosują na wyborach w PL gdzie bywają tu wakacyjnie raz na kilka lat! i głosują w wyborach w USA!!! To jak ktoś ma 2-4 paszporty to też wybiera w tych krajach parlament prezydenta???
Tak mam rowniez obywatelstwo niemieckie (bo mi sie nalezalo
) i uczestnicze takze w wyborach w BRD i to na kazdym poziomie poczynajac od komunalnych.
Lubie korzystac z praw/przywilejow jakie daje mi konstytucja i to obojetnie jakiego kraju.
Odbieranie tych praw to sa metody…wyzej juz wymienilem czyje.
A polityka interesuje sie i to bardzo i jak juz raz pewnemu koledze odpisalem “zdziwilbys sie jak dalece jestem zaznajomiony z tym co sie dzieje w kraju”
100% racji. Merytokracja to byłby najbardziej sensowny rodzaj demokracji. Zamiast tego mamy jastrzębi w spółkach skarbu państwa, stary kawaler jest ekspertem od macicy, jest Żukowska która nie potrafi sklecić dwóch logicznych zdań zgodnych z rzeczywistością albo byłego prezydenta debila, który jako jedyny Polak wyjeżdża w gury a nie góry a żonie na rocznice kupuje bukiet rurz
A babcia Kasia jest polskim Georgem Floydem,
Ale kolego to jest nasze zdanie tzn moje i kolegi Sherwooda i innych nie musisz się z tym zgadzać, ja nie kwestionuję Twojej wiedzy o PL ale przykładowo jakbyśmy wzięli jakiś mały kraj ew wyspę to może być tak że przybysze będą decydować o tym co tam się dzieje kosztem tubylców bo ich będzie mniej. Dla mnie powinieneś mieć jeden głos albo w PL albo w Niemczech tam gdzie płacisz podatki tam głosujesz tyle. Czemu masz zabierać głos w referendum krajowym skoro ono Cię nie dotyczy? Np aborcja, podatek liniowy czy inne rzeczy np Szwajcaria jest dobrym przykładem bo tam co chwila mieszkańcy decydują w referendach o sprawach krajowych ew lokalnych, dlaczego Twój głos i innych będących poza krajem ma decydować o tym czy będzie zalegalizowana marycha? Albo w Bytomiu wybudujemy dla Szombierek stadion na 15 tys luda
i np Twój głos jako kibica Polonii zadecyduje że nie będzie tego stadionu??? Rozumiem ktoś jest poza krajem na kontrakcie itp ale na stałe.
No to jeszcze ze dwa obywatelstwa dołożyć i korzystać z praw danego kraju, bo tak mi się chce. Co ci daje głosowanie w polskich sprawach jak tu nie mieszkasz ? Bo zainteresowanie polityką każdy wykazuje.
W Polsce mogą mieszkać jego dzieci czy wnuki, a jednak dbanie o ich przyszłość jest ważne .
Żukowska to jeden z lepszych przykładów najpierw głosuje z koleżankami i kolegami za obcięciem kasy na składki zdrowotne a jak idzie z córką do lekarza jęczy na swoich SM że trzeba czekać 9 miesięcy! W jej przypadku ma opcję pójścia prywatnie na wizytę ale wielu ludzi na to nie stać. Kolejna wyzwolona inaczej w parlamencie
Nie no my tych “Szombierkorzy” lubimy taki Everton Bytomia ![]()
Oczywiscie kazdy moze miec tutaj swoje zdanie,wymienilismy poglady i na tym polega rzeczowa dyskusja.A ze nie doszlismy do wspolnego mianownika…tak tez sie zdarza ![]()
@Kijoraptor
W sumie jako dlugowiecznemu kibicowi LFC to nalezy mi sie brytyjskie to bylyby juz 3 ![]()