Sprawy pozasportowe

Przecież składka ZUSu jest skorelowana z minimalną - więc jak ona rośnie to i rośnie ZUS (mój błąd - ze średnia krajową, ale nie zmienia to samej oceny. Państwo powinno obniżać wynagrodzenia, żeby nie podwyższać tej składki?)

KSEF to wypadkowa przepisów unijnych, który swoją genezę ma jeszcze za rządów Pisu. Tak samo przecież jak projekt kaucyjny, który powstał już za Pisu.

Zresztą dobrze, że oba ostatecznie wejdą.

Jak można jednocześnie płakać ciągle o mafie vatowskie i dziurę w VAT, a przy tym krytykować sam KSEF? Jak inaczej rozwiązać ten problem?

1 polubienie

Jednoosobowe działalności gospodarcze nie zarabiają więcej przez podniesienie kwoty minimalnej, ale ZUS płacą zauważalnie większy. Ci co opierają swoją pracę na wypracowanej premii też dostali po dupie bo pracodawca by wyrównać straty związane z płacą minimalną, odbija to sobie na szarych pracownikach.

Ksef spowoduje to że ludzie nie będą mogli zaoszczędzić pieniędzy, tylko system rozliczeń faktur będzie bardziej restrykcyjny i po prostu jest to zwyczajnie dodatkowe utrudnienie życia. Tyle.

Kto krytykował mafie vatowskie i dziurę w VAT ten krytykował. Ja bardzo rozumiem przedsiębiorców bo państwo dyma ich najbardziej.

@Kijoraptor to ma, że twoja ukochana partia da ci paliwo poniżej 6 zł, a jednocześnie jebią cię na 10 innych sposobów a ty się cieszysz jak małpa w zoo bo ktoś ci rzucił ochłap.

25 lat to nie jest za dużo. Zobacz sobie ten filmik. Baba wykonała ruch nożem, a to jest usiłowanie zabójstwa. Należy odizolować od społeczeństwa na wiele, wiele lat.

Tak na serio Mosci Szlachta: gdzie tkwi problem,ze zbierzesz w domu z 10 butelek tak na przyklad i przy najblizszej okazji oddasz je w automacie dostajac z powrotem swoja kaucje?
To nie jest uciazliwe ,znam z autopsji :grimacing:

W niczym. Za Donalda Tuska dobrze wykonana robota.

2 polubienia

Całkiem nie fajnie się z tobą gada :laughing:

I żeby żyła sobie wygodnie w więzieniu za nasze? Nabój 9mm kosztuje grosze, a rozwiązuje problem bardzo szybko. Więzienia mają sens tylko wtedy, kiedy więzień musi sam zapracować na żarcie katorżniczą pracą po 12 godzin.

Dzisiejsze więzienia to luksusowe ośrodki wypoczynkowe.

1 polubienie

Gdzie byłeś, gdy ograniczono możliwość odliczenia składki zdrowotnej, gdy wzrosła akcyza na papierosy i alkohol, gdy wprowadzono akcyzę na e-papierosy, gdy wprowadzono podatek bankowy, podatek cukrowy, odebrano możliwość amortyzacji mieszkania z wynajmu, gdy weszła opłata deszczowa za zabudowanie terenu, gdy wprowadzono daninę solidarnościową, gdy wprowadzono opłątę od paliw? Wiele innych pominąłem.

Co do laski to o ile wcześniej niekarana to może dostać od 3 do 20 lat. Wątpię aby przyjęto “chuligankę”, która podwyższa dolną granicę, więc realnie to pewnie z 5-6 lat.

3 polubienia

Może i zepchnęli problem na konsumenta, który teraz płaci kaucje i oddaje butelki, ale przynajmniej podnieśli cenę za śmieci.

7 polubień

W tym, że muszę te butelki magazynować gdzieś w stanie nienaruszonym i potem przetransportować, a na końcu stracić czas, stojąc przy automacie.

3 polubienia

Gdzie w blokach przetrzymywać kolejny rodzaj odpadu, który na dodatek objętościowo zajmuje bardzo dużo miejsca? Już musimy trzymać co najmniej 5 kubłów na różnego rodzaju odpady, kolejny na tekstylia i teraz musze dołożyć jeszcze siódmy, gdzie będę trzymać butelki i to na dodatek nie zgniecione. Gdzie ja jako obywatel mam zysk z tego, że musze przeznaczyć dodatkowe miejsce na odpady i czas na stanie przy automatach? Obniżyli mi cenę za wywóz śmieci? Gdzie tam. A co mam zrobić z tymi odpadami jak okaże się, że automat ma awarię? mam wracac z tymi wszystkimi butelkami do domu, żeby spróbować następnym razem?

A może wysłać do chernobyla?

No i sam widzisz, działa. Nie wiem czy to było zamysłem, ale trochę obrzydzili zakupy w opakowaniach PET :slight_smile:

Tydzień już wożę 3 worki butelek i puszek, bo w dwóch biedronkach w ogóle nie było automatu, w auchanie nie działał i w lidlu też nie działał.
Ale rozumiem dlaczego to zrobili. Niestety, ale to przez takich, którzy wszystko mają w dupie i nie segregują najprostszych do segregowania śmieci. Mieszkam na osiedlu, na którym jest około 300 mieszkań i widzę jak ludzie sortują. Starzy, młodzi, Polacy, Ukraińcy - nieważne. To jest taki typ człowieka. Nic nie posegreguje. Butelki, puszki, kartony, brudy, wszystko do dowolnego kontenera i nara.

A jak już tak rozmawiamy sobie o partiach politycznych, to mamy na osiedlu parkę wyborców Konfederacji (naklejki na samochodzie, posty na FB) i nie dość, że nie segregują śmieci, to jeszcze zajmują cudze miejsca parkingowe z pełną świadomością, że są to prywatne i że właściciel nie będzie miał gdzie zaparkować.

W naszym cuckostanie nie dostanie nic.

Byłem tam gdzie inni. jechałem po Pisie gdy rządził, teraz to będę robił po bandzie Donka. obie partie siebie warte.

Ja u siebie na klatce parę dwóch gejów głosujących na Donalda i sąsiad skarży się, że mu dietę pudełkową kradną.
Jak to często bywa, w Polsce każda wydawałaby się nawet dobra inicjatywa zmienia się w swoją parodię. Zresztą tego nawet parodią się nie da nazwać, bo to nie jest nic śmiesznego, tylko kolejny nawet niespecjalnie ukrywany podatek. Tych automatów do butelek to jest jak na lekarstwo a te które są to nie zawsze działają. Duże sieci handlowe się z tego śmieją i nawet nie montują. Butelki przyjmować, przyjmują bo muszą, ale tylko za okazaniem paragonu. Kupiłeś w Biedronce a w teraz jedziesz do Auchan? No to to tam nie oddasz. Więc poczekaj do przyszłego tygodnia i zamieniaj dom w składnicę plastiku, oprócz tego kup sobie klaserek na paragony. Sytuacja wygląda, tak że kupuję napoje złotówkę drożej a butelki po staremu wyrzucam do kosza na plastiki.

Nie do końca panie to tak działa, nie u Nas, a szkoda. Przydałoby się jak w Ameryce, że potrafią dowalić po 100-200 lat (no ale powiedzmy tutaj zarobiłaby łącznie pewnie z 20-30 lat).

Weź kuffa nie naśladuj.. niech sobie nosi zadowolony te butelki i myśli, że to jego wybór.

Przydałoby się, ale z drugiej strony nie wrzucać do więzień za pierdoły po 3-9msc, bo przez to jest ogromny przesyt i brak miejsc.

Nie rozumiesz. To nie jest żadna kwestia ekologii, ale taki slogan pięknie się sprzedaje.
Gdyby chodziło o ekologię, to przede wszystkim w kaucję włączonoby WSZYSTKO, w tym smrodliwe opakowania po alkoholu (a najlepiej tylko je, bo to one się walają w sporej większości), którego nikt by nie chciał przechowywać, a na pewno nie sklepy :smiley: a wala się tego srogo po lasach, parkach i innych miejscach spotkań mentów, meneli i innego elementu (młodzieżowego również). No ale na tym kasy by nie zbili, bo wszystko byłoby ładnie pozbierane i odniesione, by pan Kierownik spod monopola nie odniósł straty w bilansie pitnym. No i przechodzimy właśnie kto na tym zarobi.. operatorzy, w których skład wchodzą w Polsce:

Coca-Cola HBC Polska, Colian, Grupa Maspex, Nałęczów Zdrój, Nestlé Polska, Oshee Polska, PepsiCo Polska, Red Bull, Van Pur, Zbyszko Company oraz Żywiec Zdrój. Spółka powstała w celu zapewnienia producentom realizacji obowiązków, związanych ze zbiórką opakowań po napojach objętych systemem kaucyjnym. Zapraszamy do współpracy producentów napojów, sieci handlowe, sklepy oraz każdego uczestnika systemu kaucyjnego, jednocześnie promując edukację ekologiczną i zrównoważony rozwój.

Najgorszy sort polityczny zszerzający najgorszy sort ludzki. I nie rozdrabniam tego, bo to pochodne jednego wyznania durnowatego, czy to Mentzeniaki czy Braunny. Fakt, że są ugrupowania mniej lub bardziej niebezpiecznego dla dobra kraju, ale w ogólnym rozrachunku dla mnie to jedno i to samo.

No i to jest niestety dla osób dbających o swój komfort najlepsze, co można zrobić. Kto ma zarobić (przedstawiłem wyżej), ten zarobi.. ale zmusi to wielu na przejście na inne rozwiązania, jak m.in. Dafi (nie pozdrawiam izraelskiego odpowiednika, który jednak dużo lepiej się reklamuje) albo szukanie napojów w niekaucyjnych rozmiarach.

Nic nie zrobią patusiarce, bo już zaczęły się jęki z Lewicy że miała 1 promil alkoholu, więc niewinna, a poza tym podobno jest w ciąży. Dostanie zawiasy. Gorzej gdyby wyrwała flagę lgbq lub zwyzywała jąkatego. Jak nawijał Karramba wiele, wiele lat temu ‘taki kraj, taki świat, wszystko pojebane’.

Był jakiś wyrok za wyrwanie flagi LGBT?

@n_t
Przyznaję, nie znałem tej sprawy. Rzeczywiście wydaje się że 3 lata to dość dużo. Ale ja akurat jestem za wysokimi karami dla sprawców rozbojów. Ta Marika jednak podeszła do obcej osoby, wyzywała ją, szarpała i chciała jej wyrwać chyba tęczową torbę. Dla mnie takie zachowanie jest po prostu chore. Nigdy nikogo nie napadłem i nie planowałem niczego ukraść ani zniszczyć, może dlatego :sweat_smile:

2 polubienia