Sprawy pozasportowe

I generalnie dobrze^

@roberthum
Wgl sprawdziłem, że wyrok był 18 marca 2026 r. to jak przez wiele miesięcy?

I też zgodnie z oświadczeniem kogoś tam ze struktur ona nie była członkinią PO czy jak oni się teraz nazywają od 2 lat.

No i według tego od 2 lat nie była działaczką PO.

1 polubienie

Wiele tego typu spraw ujawniają dopiero po wyroku.

Nie bardzo rozumiem jakie jest clue Twoich wypowiedzi przywołujących skazania z jednej strony politycznej. W sensie jakie by ono nie było, to będzie dokładnie takie samo co do drugiej sceny, gdzie również znajdzie się sporo różnych skazań. Więc jeżeli celem jest pokazanie że jedna strona jest taka i owaka (w domyśle druga jest lepsza) to jest to wadliwy argument, bo dokładnie to samo musiałbyś powiedzieć o drugiej stronie.

@n_t ale o czym mają pisać? Sprawa nie dotyczy osób z pierwszych stron gazet, a po drugie co roku rożnych skazań za przestępstwa o charakterze pedofilskim jest tyle, że trzeba by co parę dni robić ogólnopolską aferę. A jednak nikt nie robi afer na skalę ogólnopolską. Tzn. że media kryją wszystkich pedofilów bo nie robią co chwilę głośnych reportaży? Wiadomo, że akurat ta sprawa ma swój potencjał medialny, ale nie odbiega ona niczym innym na dziesiątek innych, takich samych spraw.

A tak idąc trochę w inną stronę to czy pytanie dziennikarza TVN p. Mateusza na konferencji Nawrockiego było chamskie, nieładne, nieuzasadnione ? I jak ocenić reakcje Karola ?

Pytam bo w sieci pojawił się niezły hejt na dziennikarza jak i oskarżenia. Wiadomo, że jak się pyta o coś nie z kartki to jest problem.

Jak wrzucam bezpośrednie linki do wyników wyszukiwania to coś się psuje, więc zainteresowani muszę ręcznie wpisać w wyszukiwarce google:

site:tvp.info pedofilia kłodzko
site:tvn24.pl pedofilia kłodzko

ZERO wyników.
Innych mediów nie chce mi się sprawdzać.

@Kijoraptor Wręcz przeciwnie, ja siedzę z popcornem i patrzę jak Kariera Nikosia Dyzmy czy Idiokracja okazują się filmami dokumentalnymi. Już mówiłem - dla mnie każdy polityk to śmieć.

Fajny film swoją drogą, a jakiś komentarz czy coś ? Rozumiem, że pochwalasz zachowanie Karola i następujący po tym hejt ?

Ale było m.in. w newsweeku, fakcie czy tvp 3. Niewątpliwie wspierające stronę rządową media. Pisałeś o jakieś zmowie portali internetowych i gazet - nie tylko TVNu czy TVP.

Żartujesz sobie, prawda?

@n_t jeśli masz czas obejrzyj sobie fakty, właśnie o tym mówią i kto został oskarżony.

Nie sprowadzajmy dyskusji do absurdu.
Nie co dzień polityk jest uwikłany w międzynarodowe śledztwo związane z pedofilią i zoofilią.
Nie co dzień wykonuje swoje obowiązki i pomaga w kampaniach wyborczych mimo toczącego się śledztwa (partia powinna taką osobę, dla własnego interesu, zawiesić do wyjaśnienia).
Nie co dzień proceder trwa dekady, i istnieją gigabajty zdjęć i filmów, w tym zawierające tę polityk.
Niezależne media, publicyści i komentatorzy są zbulwersowani. Politycy KO usunęli zdjęcia łączące ich z tą osobą lub nabrali wody w usta. Jak widzisz, to nie jest sprawa jakich setki każdego roku. Ale dwie prorządowe propagandowe tuby, w tym telewizja publiczna, milczą. I to mnie bulwersuje, acz zupełnie nie dziwi. I tutaj postawienie tezy, czy te media nie kryją polityków KO, absurdalne już nie jest.

1 polubienie

Rozumiem, że nigdy na antenie TVN czy TVP nie słyszałeś nieprzychylnych komentarzy na obecny rząd, nie wytykali im błędów, nie przytaczali kłamstw PO sprzed lat i nie zadawali niewygodnych pytań ?

Nie zgadzam się z tym o tyle, że w ten sposób można każdą sprawę przedstawić. Na przykład nie co dzień pojawia się sprawa, gdzie ojciec przez lata gwałci swoje małoletnie córki, a matka nic z tym nie robi, udaje, że nie wie, a potem w niedzielę idą razem wszyscy do kościoła. Bulwersujące, prawda? A jednak o takiej czy o innej sprawie media nie robią afer ogólnokrajowych, bo nie dotyczą stron z pierwszych stron gazet. A tak jak mówię, takich spraw jest bardzo dużo, ale się ich w mediach nie rozdmuchuje.

Osobną kwestią jest, że oczywiście ktoś pod takimi zarzutami nie powinien się udzielać publicznie albo powinien zostać tak jak mówisz, zawieszony. Pytanie - bo tego nie wiem - czy osoby za to odpowiedzialne wiedziały, a jeżeli tak to trzeba zapytać dlaczego nie reagowały - o ile faktycznie się udzielał i działał.

Morawski był literalnie chroniony, jest za nim czerwona nota interpolu. Po prostu sprawa nie jest tak rozdmuchiwana przez media… a nie przypominam sobie, żeby TVP czy inne sprzyjające PISowi media jakkolwiek o tym mówiły.

Nie była członkinią Koalicji od 2 lat:

No, tak jak przy wielu sprawach, ale nie przeszkadza to w ignorowaniu sprawy jak tylko nie jest na rękę danej opcji politycznej. Widziałeś jakieś komunikaty odcinające się od np. Piotrowicza za ochronę pedofila? Chyba niebardzo skoro został sędzią TK.

I które niezależne media? Mówiłeś, że jest jakaś zmowa milczenia.

Literalnie wrzuciłem link do TVP3. Medium rządowe.

Manipulujesz strasznie.

Ja bym naprawdę chciał, żeby taka zmowa milczenia istniała kiedy rządził PIS i wychodził kolejne afery związane z ich rządami.

@n_t
A tak betewu to okazało się, że chyba oboje mamy dostęp do telewizji xD zapomniałem, ze na Canalu jest TVN xD

tvp3 to skrajnie niszowe medium. Newsweek i fakt w porównaniu do TVP/TVN mają również niskie zasięgi. Poza tym, reputację mają, jaką mają.
Podałem przykłady z portali internetowych; w stacjach telewizyjnych z tego co mi wiadomo materiałów na ten temat nie ma (nie było) do tej pory, a głośno jest od kilku dni. Nie mam czasu ani ochoty przeglądać każdej gazety, weryfikować rzetelności podawanych informacji, i daty publikacji.

Dzięki za info. Nie mam dostępu do tv.

I jeszcze sprawdziłem - jest na TVN24 ten artykuł:

21.03.2026 r. jest artykuł TVN.

“Gazeta Wyborcza” informuje także, że kobieta była związana z Platformą Obywatelską, próbowała zdobyć mandat radnej w swojej miejscowości. Kobieta w rozmowie z “Wyborczą” powiedziała, że gdy kazano jej zrezygnować z członkostwa, zrobiła to od razu.

Powiedzieli o tym teraz w Faktach timer na 19.05, a o sprawie wgl poinformowała Wyborcza jeszcze rok temu.

No nie wiem. Potężna ta zmowa milczenia.

Pewnie o aferach za rządów PISu też się dowiem z mediów pokroju Republika czy TVP z ich czasów xD?

2 polubienia

To by wiele tłumaczyło na temat naszej rozmowy.

1 polubienie

@n_t co za zwierzątko masz na avatarze? to jakas mewa/rybitwa czy jakis kormoran ? :smiley: ALBO DINOZAUR :OO
@n_t :DD fajniejszy niz myslałem, taki pingwin

1 polubienie

Człowieku, literalnie dałem Ci dowód na to, że na portalach tvn24/tvpinfo nie ma nawet wzmianki na ten temat, a Ty mi zarzucasz manipulowanie. I argumentujesz to tym, że napisali o tym na portalu o zasięgach mniejszych o kilka rzędów, lub w jakimś poście w mediach społecznościowych, o zasięgach jeszcze mniejszych.

Sprawy Piotrowicza i Morawskiego nie znam, ale domyślam się, że TVN i publiczna zbadały je dogłębnie. I mam nadzieję, że sądy również.
Komunikat partii politycznej to żaden argument. Szczególnie, że proceder trwał od lat. I nie przez przypadek członkowie KO czyszczą media społecznościowe.

W ogóle nie rozumiem, dlaczego zarzucacie mi jakobym twierdził, że Republika rzetelnie informuje o aferach PiSu. Sam napisałem, że nie są obiektywni (nikt nie jest), oraz że są protrumpowscy i proizraelscy. Na szczęście te wszystkie afery zostały rzetelnie zbadane przez niezależnych ekspertów z rządowych komisji śledczych oraz niezależną prokuraturę.

W sensie w tej chwili nie mam dostępu. I z tego co wiem, na necie, za darmo, faktów nie znajdę. Ale musisz być złośliwy i czepialski.

@laensraanmars Głuptak niebieskonogi

xD
@laensraanmars: pingwiny wyginęły, niestety :frowning:

1 polubienie

Literalnie wrzuciłem Ci link do tego artykułu. Na TVN24. Powiedzieli o tym w głównym wydaniu Faktów do tego.

Ale tutaj chyba nie chodziło o Ci a aspekt sądowniczy. Bo przecież oboje zostali skazani. Czego chciałbyś więcej w kontekście tej tutaj sprawy.

Ona jeszcze rok temu nie była skazana, więc czego byś oczekiwał poza wyrzuceniem jej z partii.
I skąd zdziwienie, że politycy odcinają się od jakichś powiązań z przestępcami?