Świetny pomysł, naprawdę wspaniały system karny by to był, brakuje do tego wszystkiego jeszcze tylko kary śmierci
Edit: poniższe niektóre wypowiedzi sprawiły we mnie niepokój, że ktoś na serio odebrał moją wypowiedź, która była celowa ironia. Także dla pewności: kara śmierci nigdy nie powinna wrócić, a prawo ząb za ząb życie za życie jak to napisał lookout, było w bardzo starych czasach i niech tam już zostanie.
Szwecja to jedno z lepszych państw do życia w Europie, zdecydowanie lepsze niż Polska, więc z tymi tekstami o upadku bym się wstrzymał. Z roszczeniowości imigrantów też bym się nie śmiał wiedząc jak to niestety wygląda w naszym narodzie.
Swoją drogą to każdego cudzoziemca można z kraju pożegnać jeżeli będzie nieracjonalnym obciążeniem dla systemu pomocy społecznej państwa. Polecam najpierw poczytać przepisy TFUE, a później pisać komentarze w necie
Pracują, najmują mieszkania, a potem… Nie ma tygodnia, żeby w moim małym powiecie samochodem nie jechało kilku Ukraińców z co najmniej promilem. Ostatni, który wjebał się na czołówkę miał 2,5 promila. Regularnie też zamiast dać sobie po mordzie to dźgają się nożami i zabijają. To tyle jeżeli chodzi o nie robienie syfu.
@The_Normal_One_II Sprawa nie jest tak prosta i banalna jak Ci się wydaje i że można ją sprowadzić do jednego zdania, że ktoś jest miękką fają. Są różne sprawy. W jednej masz nagranie monitoringu, które pokazuje przebieg całego zdarzenia, w drugim jedynie zeznania świadków i jakieś poszlaki, a efekt ten sam - dajmy na to gwałt z zabójstwem. Wiadomo jest, że sporo osób by chciało kary śmierci. Ale ta kara ma w sobie pewien paradoks, bo jeżeli sąd - człowiek, który wydaje wyrok, który następnie musi się zmierzyć ze sporym psychicznym obciążeniem - dochodzi do wniosku, że nie jest pewny co do kary śmierci i orzeka, np.: dożywocie, to gdzieś mogą pojawić się wątpliwości, że skoro nie dostał kary śmierci to może w ogóle powinien zostać uniewinniony? Pomijam już oczywiście kwestie humanitaryzmu etc. Ale sprawa nie jest taka płytka w jaki sposób ją przedstawiasz.
A to, że w jakiejś części, np.: Paryża nie radzą sobie z imigrantami to nie jest problem spowodowany stricte przez imigrantów, ale przez politykę, ustępstwa, socjal, brak odpowiedniego systemu asymilacji etc.
Z ciekawosci, bo bliski to mojemu sercu kraj i jezdze jak czesto tylko moge. Ktore to te wiele miast bo nie spotkalem sie nigdy w praktyce w sumie? Bo byc moze ta wiedza uratuje mi kiedys zycie.
We Francji trzeci dzień zamieszek a raczej totalnego rozpierdolu, po śmiertelnym postrzeleniu 17-latka przez policjanta. Wg. niektórych mediów ów młodzieniec miał kryminalną przeszłość.
Czy to będzie nasz europejski George Floyd?
Zatrzymano blisko 1000 osób, których średnia wieku blisko 17.
Rośnie piękne pokolenie we Francji
Nowoczesny, wielokulturowy świat, to ja już wolę zacofaną Polskę jednak.
Analogicznie jakby takie rzeczy działy się w naszym kraju to by na nas jako kraj zlinczowano na arenie międzynarodowej, obłożono wszystkimi możliwymi sankcjami I karami. Ale to jest Francja, tam takie sytuacje się dzieją systematycznie, urzędniki z unii milczom, podwójne standardy.
Trochę mi przykro że jeden z moich ulubionych krajów europejskich tak niszczeje.
Jeśli porównałes np Ełk, proszę podaj ilość spalonych aut, zatrzymanych zadymiarzy, rannych policjantów i splądrowanych sklepów w odniesieniu do tego co się dzieje we Francji. Bo przyznam szczerze nie pamiętam a chętnie się dowiem, jeśli masz lepszą pamięć niż moja i stawisz na równi te wydarzenia.
W Francji tylko jednej nocy z środy na czwartek spalono blisko 700 pojazdów a pożarów było ponad 2000 ogólnie.
Serio porównałes?
Nie wiesz, że Polska to sami naziole homofobi i antysemici? No oczywiście poza wybranymi, tymi lepszymi.
Chyba za mało TVN oglądasz, albo wyborczej czytasz😂
Przecież rozchodzi się wyłącznie o skale protestów: we Francji masz historyczne ruchawki pełne agresji i przemocy od czasów Rewolucji Francuskiej. W Polsce nawet za PRLu nie mieliśmy protestów opartych o przemoc.
Przypominam chociażby protesty żółtych kamizelek i tego co się tam wyprawiało.
Ale oczywiście łatwiej i lepiej zrzucić to na kanwę jakiejś wielokulturowości, ażeby tylko pasowało pod tezę.
Co więc Francja robi w UE pełnej praworządności?
W cywilizowanym kraju ludzie potrafią strajkować bez przemocy, bez agresji potrafią uszanować cudzą własność, służby są w stanie poradzić sobie. Bliżej I’m do Rosji i Białorusi aniżeli zachodu. Ale to Polska jest państwem bezprawia🥳
A jeśli mówimy o wydarzeniach z przeszłości (a raczej Ty) to w 2019 r miałem nieprzyjemność przebywać we Francji gdy Algieria zdobywała PNA - muszę przyznać bardzo oryginalny sposób świętowania mają Francuzi
I tak z ciekawości, jaki to wymierny skutek przyniósł strajk kobiet? Ludzie wyszli na ulice, były głoszone huczne hasła, wyścig na śmieszne transparenty i…? I chyba nic się nie zmieniło.
W Belgii jak podnieśli wiek emerytalny, to paraliż gospodarczy spowodował wycofanie się rządu z nowelizacji ustawy w ciągu 2 dni. W Polsce, w odpowiedzi na jedną z najbardziej kontrowersyjnych i cofających społeczeństwo ustaw, ludzie grzecznie spotkali się na zorganizowanych eventach, głosili huczne hasła, prześcigali się na śmieszne transparenty i właściwie wszystko rozeszło się po kościach po tygodniu. Tyle warte są strajki w Polsce ludzi niezwiązanych z “budżetówką”.
Taka ciekawostka z czwartej nocy imprezy we Francji.
Zatrzymanych 1311 osób
2560 pożarów
1350 spalonych pojazdów
79 rannych policjantów
Zabawa trwa w najlepsze. A najśmieszniejsze jest to, że zawsze się znajdą takie przygłupy, które w takich sytuacjach zamiast potępić to co się dzieje wyskoczą z tekstem “a w Polsce to i tamto”