Sprawy pozasportowe

Spokojnie, aquerdation zaraz wyskoczy, że kolor skóry nie ma nic do rzeczy, a na strajku kobiet, to było dopiero agresywnie xd ale w sumie to jest fan fsg, więc nie dziwią mnie takie jego poglądy

1 polubienie

Kolego, jak nie umiesz rozmawiać, bo ktoś się z Tobą nie zgadza to tego nie rób. Wyzywanie ludzi o przygłupów to jest tak żenujący sposób prowadzenia rozmowy, ze szok.

Podałem Ci przykład żółtych kamizelek, mogę podać Ci inne vide prostaty z podnoszenia wieku emerytalnego itd.

Przemoc, podpalenie samochodów, śmierci ludzi, strzelanie do protestujących itd. To jest chleb powszedni francuskich strajków.

Czy jak rozumiem, to tez były protesty nacechowane etnicznie. Czy może ignorujesz cały historyczny kontekst francuskich strajków od czasów rewolucji francuskiej i tego, ze tam protestują tak wszyscy xD?

Noale wiadomo- brązowy człowiek podpala auto- koniec świata, multikulti, upadek białej rasy

Biały Francuz podpala auto- :neutral_face::neutral_face::neutral_face::neutral_face:

@diablinadali a to już trochę inna dyskusja. Teoretycznie strajki kobiet nic nie dały, w kontekście zmian prawnych (zreszta tak jak te francuskie :p), ale były jednym z czynników, które trwałe obniżyły poparcie Pisu poniżej 40%. Od tego momentu nie przekroczyli tego wyniku nawet raz.

Ja ostateczni chyba jednak nie chciałbym francuskiej wersji protestów- zbyt dużo zniszczeń, przemocy, podpalonych samochodów itd. :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Po pierwsze, kolegami nie jesteśmy i nie będziemy, po drugie nigdzie Cię nie obraziłem personalnie, po trzecie widzę że wyznajesz zasadę, "demolować nie można, chyba że robią to nasi to można* .
Też nie mam zamiaru rozmawiać z kimś, kto zamiast to potępić szuka argumentów obronnych dla tej dziczy niszczącej wszystko co popadnie,
Więcej nie mam nic do dodania. Kto ma oczy ten widzi co się dzieje

1 polubienie

Rejestruj to co piszesz w takim razie. Bo do kogo w takim razie to kierowałeś?

Co znaczy, że „moi” mogą coś niszczyć xD? Którzy to są niby moi? Gdzie Ty to wyczytałeś? Dodajesz jakąś swoją zmyśloną narracje, dopychasz tam kontekst rasowy, ignorujesz fakty, a potem się obrażasz / bo nie wszyscy kupują tę Twoją narracje.

Próbuje Ci wytłumaczyć, że to co piszesz to są po prostu kłamstwa. Zrzucasz odpowiedzialność za francuskie ruchawki na kanwę młodego pokolenia i jakiejś multikulturowości, podczas gdy kolejny raz Ci pisze, że tak wyglądają strajki Francji „od zawsze”- nawet jak tam połowy kolorowego człowieka nie było.
Takie jest społeczeństwo francuskie.

I tak jak można się zgodzić z krytyka Francji i Francuzow, bo podpalenie połowy kraju jak tylko coś im się nie podoba- jest absolutnie nieakceptowalne, tak Ty próbujesz tam wciskać wątek rasowy.

https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1675193199613169664?t=Cd01-NrMfuvB4rOkeeiEhg&s=19

Co ten gość tworzy to nie mam pojęcia. Już nawet Romano go skomentował. Jaka jest alternatywa dla Twittera pomijając fejsa?

Najpierw te weryfikacje za pieniądze, teraz to. Masakra. Widziałem, że @JoshLFC1909 coś pisał o założeniu Discorda, ale od tej pory nic mi się nie wyświetla.

Tam chodzi głównie o boty z Indii, nie znam sytuacji, nie wnikałem.

E. Jednak efekty już widać…

Nie wiem czy to fejk czy nie, ale jeżeli nie to tam za dobrze się nie dzieje.

W naszej zacofanej Polsce jest za to tępienie osób innych, pobicia, groźby i życzenia śmierci i pozbycia się z kraju, faktycznie wspaniała opcja

A gdzie tak nie ma??

dopychasz tam kontekst rasowy, ignorujesz fakty,

Próbujesz grać inteligenta ale nijak Ci to nie wychodzi. Dodatkowo hipokryzja jak nie wiem, zarzucasz mi ignorancję faktów a sam ignorujesz fakty, które ja przedstawiłem.
A multikulturowość od razu kojarzy Ci się z rasizmem, cóż, nawet nie rozumiesz tego pojęcia. Rozszerz horyzonty trochę, multikulturowość to nie rasizm.
Podam Ci definicję bo sam do słownika zapewne nie zajrzysz

multikulturowość

• Definicja

to, że w danym momencie współistnieją w sposób równorzędny różne społeczności o odmiennej duchowej i materialnej tradycji
multikulturowość - Wielki słownik języka polskiego PAN

Możesz dalej szukać na siłę argumentów żeby usprawiedliwić to co się dzieje we Francji i wymyślać nowe wymówki, przykłady innych państw, porównania historyczne, mnie to nie interesuje, każdy ma swoje zdanie. Tak jak zapewne Ciebie nie obchodzi to że ja jestem przeciw tej demolce, tak mnie nie obchodzi że Ty nie masz nic przeciwko i na tym zakończmy.

Wydanie pozwolenia na strzelanie do własnych obywateli to samobójstwo polityczne. Poza tym nie słyszałem, żeby jakiś policjant zginął w wyniku tych protestów, więc taki środek byłby rażąco niewspółmierny.

BTW nie porównujcie proszę sytuacji społecznej Polski do Francji, bo to dwa różne światy. Francja była imperium kolonialnym, więc multikulturowość to dla nich coś normalnego.

W jaki sposób? Formułujesz jakieś zarzuty, a nawet nie chce Ci się jakkolwiek ich uargumentować. Kolejny raz próbujesz mnie obrazić, ale nie masz na tyle odwagi, żeby napisać coś wprost- więc potem znowu zrobisz fikołek jak z tym „przygłupem”. Naprawdę zabawne.

„Dodatkowo hipokryzja jak nie wiem, zarzucasz mi ignorancję faktów a sam ignorujesz fakty, które ja przedstawiłem.”

Nie, to nie jest hipokryzja. Co najwyżej brak umiejętności prowadzenia rozmowy- gdyby tak faktycznie było, ale oczywiście nie jest. Jakie niby fakty zignorowałem, które przedstawiłeś?

„A multikulturowość od razu kojarzy Ci się z rasizmem, cóż, nawet nie rozumiesz tego pojęcia. Rozszerz horyzonty trochę, multikulturowość to nie rasizm.
Podam Ci definicję bo sam do słownika zapewne nie zajrzysz”

I znowu jakaś próba ataków. W którym miejscu rzekomo mi się kojarzy to z rasizmem? W którym miejscu niby ja tak twierdzę. Co Ty wgl za zarzut.
Gdzie ja przywołuje błędna definicję multikulturowości.

No, i kolejny wyssany zarzut. Bo jakbyś chociaż przeczytał mój poprzedni komentarz- to zauważyłbyś potępienie z mojej strony takie sposobu prowadzenia protestów.

Oczywiście przypomnę Ci co już napisałeś poprzednio:

Ale jednak wróciłeś, żeby jeszcze kilka razy powywracać stolik.

Anyway, to taka klamra, a propos tej dyskusji, która kiedyś zaczął chyba Maniack.

Gdzie stwierdziłem, że rozmowa o imigracji to absolutnie jeden z najgorszych tematów do rozmów.
Lewica udaje, ze wszystko super, a prawica wręcz przeciwnie.

1 polubienie

W badaniu CBOS z 2007 r. 19% Polaków stwierdziło, że słowo to jest obraźliwe lub krzywdzące, 12% – że czasem jest, a czasem nie jest, a 68% że nie jest obraźliwe[23][24].

Murzyn to murzyn i nawet jakby go nawzać czarnuchem to nadal byłby murzynem.

2 polubienia

Dziś założe się, że byłl\oby odwrotnie te 68% uznałoby za obraźliwe. Czasy się zmieniają, coraz bardziej trzeba uważać , co sie mowi/pisze.

Odpowiem raz a zbiorczo dla wszystkich co mi odpowiedzieli

“100 lat za mrzynami"
"Czarno jak w dupie u mrzyna”

To przykłady naszych powiedzonek, które mają bardzo negatywny wydźwięk, a samo słowo też ma negatywne konotacje przez to, jak wiele razy było i nadal jest używane obraźliwie

Kolejna sprawa jest taka, że wkurza mnie, że kilku białych ludzi stwierdza o tym że nie jest to obraźliwe. Na jakiej podstawie to stwierdza? Przecież ten problem powstał przez białych ludzi i nigdy nas nawet nie dotyczył. Nie jesteśmy na żadnym stanowisku żeby uważać że to wcale nie jest obraźliwie bo nie mamy żadnego odniesienia bo nas te słowa nie dotykają. Czarnoskorych dotykają i nie ma znaczenia to czy poznało się kiedyś jednego który nie czuł się przez to obrażony, wciąż są inni, którzy nie lubią tego określenia i chociażby dlatego powinno się, moim zdaniem, ograniczyć używanie tego słowa

Świetne badania, szkoda że nie mają praktycznie żadnej wartości
Tak jak napisałem w wiadomości wyżej, biali ludzie nie są w miejscu, które umożliwia im ocenę czy to jest obraźliwie czy nie

Takie badania w Polsce by trzeba było przeprowadzić na grupie osób o kolorze skóry ciemniejszym niż biały i wtedy wyniki mogłyby coś mówić

A tak to co, grupa białych osób, która nigdy nie cierpiała z powodu rasizmu i słowa m*rzyn stwierdzi że jest okej i jedzie dalej

100 lat za murzynami nie jest obraźliwe tylko opisujące rzeczywistość. No chyba że w Twoim świecie Apple, IBM, Google powstało w Kenii, Mozambiku czy w Nigerii.

Czarno jak w… jest rzeczywiście obraźliwe i sam tego nie używam. Póki w Polsce biali stanowią znakomitą większość to oni będą “decydować” co jest obraźliwe czy nie. A jak jakiemuś murzynowi się to nie podoba to granice są otwarte. I to tyczy się każdego: tęczowego, Azjatę i innych mniejszości.

7 polubień

Przykro się to czyta, boli mnie, że polski naród taki jest, ale co zrobić

Skoro biali nie są w miejscu, żeby mówić czy jest to obraźliwe czy nie to ty nie jesteś zobligowany do tego, żeby powiedzieć czy te badania mają wartość. A w Polsce mamy demokrację, a nie terror mniejszości i ugułem całe te.

6 polubień