A ile trofeów miał niby zdobyć EtH do konca 2022 roku?
Zwiedziłem trochę świata i wiem że sporo miejsc zostało do zwiedzenia, ale memczester nas bije w kontekście popularności, to niestety fakt. Popularność mi osobiście lata koło …
Toteż na jakiej podstawie stwierdza się, że podniósł poziom United ktore za Mourinho i Solsklajera zajmowaly juz drugie miejsce w lidze? Ten Hag póki co niczego nie podniósł, ani poziomu ani trofeum.
Jest potężny Weghorst
Porównaj sobie Utd za późnego Solskjera i obecne za EtH… Holender powoli zaczyna ogarniać ten burdel w MU, nawet bez szczególnie wielkiej pomocy ze strony właścicieli klubu, o czym najlepiej świadczy potencjalny transfer nowej ‘9’.
Ponad 200 netto w lato wydał, wiec z ta nieszczególna pomocą bym się wstrzymał, Jurek dostał tyle przez cała karierę u nas
Teraz chcą sprzedać klub, to mu już nie dołożą ponoć nic na transfery. Jednak jakby Jurek miał te 200 w lecie, to byśmy zapewne całkiem inna sytuacje mieli.
United wczesnego Solskjaera wyglądało podobnie jak obecnie Ten Haga. Widać świeżość w zespole, mentalność drużyny zmieniona o 180. Kupa wydanych pieniędzy w celu załatania dziur - część z pozytywnym skutkiem w tym czasie jak Bruno, Wan Bissaka (teraz Lissandro, Casemiro), a także drogich flopów od samego początku jak Maguire (Antony póki co wpisuje się w ten scenariusz).
Dodatkowo są sprzyjające okoliczności w postaci dziwnego sezonu jak 20/21, gdzie różnice punktowe są bardzo niewielkie i inne silniejsze kluby mają swoje problemy. Także Rashford ponownie jest w wybitnej formie po długiej przerwie - nie neguję tutaj wpływu nowego szkoleniowca, ale tutaj też jest analogia między “wczesnym Solskjaerem”. Póki co ich styl też jakoś nie powala jak za OGS mimo regularnego punktowania.
Żeby była jasność nie neguję tego, że Ten Hag coś osiągnie w przyszłości z United. Facet ma na pewno lepsze doświadczenie i warsztat od Solskjaera. Za duży pozytyw można uznać pozbycie się fermentu w szatni (Pogba, Ronaldo) i zdyscyplinowanie piłkarzy. Jednak drażni mnie hypowanie po krótkiej pracy tego szkoleniowca jakoby miał być następnym Guardiolą czy Kloppem. W EPL już takich historii była masa, nawet nie trzeba daleko szukać czyli właśnie OGS czy “wczesny Lampard” w Chelsea. A jak się skończyło to wszyscy wiemy.
Ten Hag wydaje się być trenerem z innej półki niż OGS czy Frank, co pokazał przez lata w Ajaksie. Poza tym zrobił to, czego zabrakło Olkowi - porządek w szatni (teraz tam najważniejszy jest trener, nie ‘gwiazdy’, nawet pokroju CR) i powoli porządek w klubie (dyscyplina, limit płac). Z co do transferów- EtH nie dostał graczy ktorych potrzebował, chciał FdJ, dostał klowna Antony’ego, chociaż Casemiro i Eriksen nieźle weszli do klubu.
Nie twierdzę, że jest trenerem pokroju Pepa naszego Jurgena, ale zapowiada się nieźle, ManU wybralo chyba najlepszą opcję na menadżera.
Na Antonyego to on nalegał ponoć, znał go z Ajaxu i właśnie tyle hajsu na niego wywalił, bo go na sile chciał. FDJ nie chciał iść do Manu, mimo że Laporta był gotowy go sam pod OT podstawić
10 dni stycznia za nami i…
- nowych ,wymarzonych przez niektorych wlascicieli nie ma i nie zanosi sie,ze beda
- transfer pomocnika wydaje sie tak odlegly jak podroze w czasie
- forma naszej druzyny przypomina czasy poznego Dalglisha badz Brendana
- ogolnie wyglada to marnie
Przez całą karierę ? Raczej ostatni rok
Niestety, choć wzięliśmy Gakpo. Tylko pewnie dlatego, że w lecie by już trzeba było licytować się z innymi i po dobrym sezonie to by pewnie ta licytacja od 50-60 mln się zaczynała.
Z drugiej strony negocjacje często trwają długo i może właśnie z kimś je prowadzimy, oby.
Wskaż mnie rok, gdzie Jurek wydał 200mln netto, co Ty gadasz w ogóle? Nie ma nawet takiego sezonu, żeby tyle wydał brutto. Jedynie 18/19 był blisko. Zapewne chciałeś połączyć, Konate, Nuneza, Diaza i Gakpo. To jest w przeciągu 18 miesięcy i chyba wciaz mniej niż 200. Do tego trochę transferów z klubu.
Ostatni rok. Nunez , Diaz, Gakpo, Ramsay , Carvalho (nie przyszedł za darmo), Arthur (5 milionów dali za jego wypożyczenie🙃). Ponad 200 milionów w rok niech będzie że brutto, w sumie nie twierdziłem że netto
To jest nadal mniej niż 200 i mocno naciągane, bo Gakpo został oficjalnie w styczniu kupiony😅 Transfery Diaza, Nuneza i Gakpo za transfermarktem to 169mln. Do tego Carvalho i Ramsay około 10 razem i ten nieszczęsny Arthur.To i tak 200 nie uzbierasz.
Do tego to 3 okienka i kwota brutto.
Niech będzie że 170, bardziej chodziło mi o to że nie wydał 200 przez cały pobyt tutaj, nie róbmy z niego znowuż męczennika a z FSG jego oprawców. Pewnie że Ten Hag na dzień dobry dostał fortunę ktorej Jurek nie dostanie nigdy bo po prostu United zawsze wydaje w uj pieniędzy. Ale odwrócę pytanie chciałbyś się zamienić z united właścicielami FSG za Glazerów? Bo ja osobiście mimo że wydają najwięcej to delikatnie mówiąc nie za bardzo
Napisałem ze dostał tyle netto i to jest prawda. Na resztę wydatków zarobił sprzedając zawodników. Klub na pewno w tym czasie zarobił znacznie więcej niz 200 na sporcie i marketingu, ale już mniejsza. Bardziej o to chodzi, żeby pokazać, że Jurek znacznie więcej dla klubu zarabia niz wydaje.
Co do właścicieli, to nie znam ich sytuacji. Wiem, że wiele złego się mówi i wiele im zarzuca. Jednak na transferach nigdy się to nie odbiło.
Wiem za to, że nasi maja klub warty przeszlo 1000% tego co za niego zapłacili. Do tego klub cały czas przynosi zyski, których potem nie widać nigdzie. To nie wiem kto ma lepiej/gorzej.
Zarabiał na transferach raczej Edwards. Ibe, Benteke, Sakho,Allen to były sprzedażowe majstersztyki . Po jego odejściu już tak dobrze to nie wygląda, a sprzedaż 30 letniego Mane za 30 milionów do Bayernu podczas gdy oni sprzedają 34 letniego Lewego do barcy za 45 jest tego dobitnym podsumowaniem. Klopp jest NAJLEPSZYM TRENEREM jaki mógł się nam trafić, ale wydaje mi się że jego zdolności w kwestii transferów są mocno przeceniane i gdyby był tu nadal Edwards i od niego to zależało to Oxa i Keity by nie było od dwóch lat, w zamian zgarnął by 50 baniek i wyczekiwany pomocnik dawno by tu był
Edwards odszedł w lato, wiec skończ już farmazony pleść, miał wiele czasu na sprzedaż Keity i Oxa. Poza tym dwaj wyzej wymienieni niemal w każde okienko byli kontuzjowani. Przykro mi, wcale nie jest to takie proste jak Ci się wydaje.
Co do kwoty za Manę my go chcieliśmy popchać, a Bayern umie się targować. Lewy jest dużo większa marka niż Sadio i do tego lepszym piłkarzem. Może więcej chętnych na Senegalczyka nie było.
@Kolumbjajo to nie jest Twoje zdanie tylko zasłyszana opinia. Jak nie masz sensownych argumentów, bo wszystkie co można obalic(kwoty, daty, ruchy transferowe). To odwołujesz się do abstrakcyjnych hipotez.
Nie przekonamy się nawzajem. Moim zadaniem Edwards odszedł bo większą rolę przy transferach zaczęli odgrywać Klopp i Lijnders, zarówno tych do jak i z klubu i jest to największa strata Liverpoolu w ostatnich latach. Pozdro