Salaha podobno Klopp też nie chciał tylko sam Edwards, a Klopp bardziej skłaniał się ku Brandtowi. Gdzie teraz jest Brandt, a gdzie Salah? Więc w kwestii transferów Klopp jakimś mocnym autorytetem nie jest.
Joao Felix wypożyczony z Atletico do Chelsea, dziwię się angielskiej drużynie po co im kolejny zawodnik, takiego pokroju. Atletico dużo za niego przepłaciło, miał czarować, a z tego co czytam to raczej niewypał i jest wypychany teraz z klubu. 3-4 lata, a ile potrafią zmienić, niesamowite jest to jakie pieniądze płaci się za zawodnika, a on nie gra albo gra słabo. To samo z Hazardem, Garethem Bale…
Półroczne wypożyczenie, bo sam zawodnik chce wrócić, gdy Simeone nie będzie już w AM. Nie jest więc wypychany z klubu, z Chelsea można się śmiać, że tak gruby pieniądz płaci za pół roku i do tego 100% pensji.
Pewnie że kwota spora ale jestem bardzo ciekawy jak sobie poradzi w EPL.
Ponoć z Simeone się nie dogaduje, w Katarze pokazał, że umie grać w piłkę. Nie zdziwię się jak wypali i będzie jednym z lepszych w lidze.
Teraz tak myślę, że w Chelsea też mają mnóstwo kontuzji ale nie wiem jak wygląda przewidywany czas powrotu poszczególnych graczy.
https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1613614316300664859?s=20&t=U_hu9_ZVnkBeYym9oviW4Q
Georginio Rutter wkrótce zawodnikiem Leeds. Bardzo dobry transfer Leeds. Jestem przekonany, że ten chłopak za kilka lat będzie warty fortunę.
Felix jaki debiut XD
Jak na zawodnika Simeone przystało
https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1613840477295460352?s=20&t=NmkOAO07XK1vDoBGN4pn0w
Arsenal złożył nową ofertę za Mudryka. 70mln€ gwarantowane plus 20/25 mln€ w postaci dodatków.
Skąd Arsenal ma takie hajsy, skoro oni mają od Ligi Mistrzów jeszcze dłuższą przerwę, niż my swego czasu? Oni teraz wydają nieporównywalnie więcej, niż za czasów Wengera, a przecież właściciel im się nie zmienił… Dziwny paradoks.
a) za Wengera spłacali stadion i kasa z praw TV była mniejsza
b) kasa z LM chyba nie jest AŻ tak wielka - kluczowa jest kasa za prawa do transmisji + match day a Arsenal ma wyższe ceny biletów, większy stadion i więcej business lounges
c) może właściciele chetniej zaglądają do swojego portfela
Bo my mamy skąpe liczykrupy. Wszystko w temacie. Jeśli jakiekolwiek transfery do klubu rozważamy w przypadku sprzedaży Z klubu no to sory.
Kasa z LM jest bardzo duża; w zeszłym sezonie zarobiliśmy na niej 89,2M funtów. https://www.mirror.co.uk/sport/football/news/champions-league-prize-money-liverpool-27090843
Nie da się tego zrekompensować dochodami z dnia meczowego, które Arsenal ma większe od nas zaledwie o kilka milionów na sezon:
Deloitte Football Money League 2022: The 10 clubs who make the most matchday revenue | FootballTransfers.com
A na prawach do transmisji my więcej zarabiamy, przynajmniej tak było do tej pory:
How Much Do Premier League Clubs Earn from TV Rights?
az strach pomyslec jesli nie bedzie top 4 na koniec. Pewnie wyprzedadza pol skladu zeby wyrownac straty…
Tak na dobra sprawe na lato musimy zrobić rewolucje.
Taka bez sentymentu, mam nadzieje, że Jurek stanie na wysokości zadania.
Nie można patrzeć kto grał kiedyś dobrze i komu zakupy nosił. Myśle, że kontraktów nie powinnismy przedłużać nikomu(Bobby, Millie. Ox, Keita). Powinnismy się pozbyć Hendo i Fabsa, może nawet Matipa(kontuzje, wiek, zniżka formy) i Joty(kontuzje, spory zarobek i tak się pewnie kogos z przodu będziemy pozbywać, chyba to lepsza opcja niż Mo).
Tu trzeba naprawdę dużo zmienić i tu wcale nie będzie trzeba dużo wywalić, bo wtedy potrzebujemy
- 2 do środka z jakością na dziś(100-200mln)
- 1 do środka perspektywicznego(20-50)
- 1 snajper perspektywiczny lub taki co pogodzi się z rola rezerwowego(20-50)
- 1 stoper na pograniczy pierwszego składu(20-40)
To daje wydatków 250-300mln
Za Fabsa możemy myśle dostać koło 40
Za Jotę 60-80
Matipa 10-15
Hendo 10-15
To daje koło 150, wiec netto 100-150 i mamy całkiem fajna drużynę. Tak przynajmniej ja bym to widział.
Za Fabinho tyle to może dać tylko Barcelona, jeśli to prawda że byli zainteresowani.
Matipa nikt nie weźmie za tyle z jego wiekiem i historią kontuzji. Z Hendo rozumiem tyle trzeba kupcowi dopłacić?
Jota i 60-80 ;D jak strzelał u Nas na zawołanie, to i może. Jeśli chcemy go sprzedać, bo jest poniżej poziomu, którego oczekujemy, to NIKT nie da więcej jak 40mln. Poza tym nikt w klubie na poważnie nie pomyśli o jego sprzedaży. Rozumiem spekulować, ale róbcie to z głową.
Bobby dostanie przedłużenie, nie zdziwię się jak OX/Keita też dostaną propozycję. Z Milnerem zależy czy on sam będzie chciał, bo coś sądzę będzie chciał rozegrać ostatni sezon w PL w Leeds. Nie wiem jak wygląda sytuacja z Phillipsem i do kiedy ma kontrakt, ale tutaj najprędzej parę mln zgarniemy, może z Gomezem coś pokombinowalibyśmy, gdyby dalej AV go chciała. Już nie mamy Edwardsa na pokładzie, by tak genialnie sprzedawać.
Uważam, że wcale z niczym nie przesadziłem. Te 10-15 za Hendo czy Matipa to wcale nie są jakies kokosy przy dzisiejszym rynku. 60+ za Jotę, jeśli wróci i coś postrzela tez wydaje się rozsądne. Popatrz ile kosztowali Werner, Lukaku, Morata, Vlahovic. Myśle, że Portugalczyk nie odstaje od nich. Jestem niemal pewne, że oprócz Bobbyego pozbędziemy się kogos z przodu i wole żeby był to Diogo niż ktokolwiek inny.
Co do kontraktu Oxa/Keity jak do tego dojdzie to chyba zwyczajnie odpuszczam oglądanie klubu do momentu odejścia FSG
Dając im kontrakt wywiesimy biała flagę.
Gomez 99% zostaje i nierozsądnymi jest sadzenie, że będzie inaczej.
Moim zdaniem żadnej rewolucji nie będzie. Może dwa trzy transfery do klubu, ale półśrodki. Jurgen nie należy do trenerów, którzy tak drastycznie dokonują zmian w składzie. Woli dać czas młodym, nawet jeśli to trwa lata. Niestety jest uparty i nie ma nadziei na zmianę jego taktyki.
https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1614016311599718401?t=GVp1MCyLH1-G-P7i_jjkqA&s=19
Prawdopodobnie kolejny transfer do Chelsea. Kontaktowali się z PSV w sprawie nabycia skrzydłowego Madueke. Potencjalny koszt transferu 30mln euro. Alternatywą jest Marcus Thuram.