Transfery w Premier League

Salaha podobno Klopp też nie chciał tylko sam Edwards, a Klopp bardziej skłaniał się ku Brandtowi. Gdzie teraz jest Brandt, a gdzie Salah? Więc w kwestii transferów Klopp jakimś mocnym autorytetem nie jest.

2 polubienia

Joao Felix wypożyczony z Atletico do Chelsea, dziwię się angielskiej drużynie po co im kolejny zawodnik, takiego pokroju. Atletico dużo za niego przepłaciło, miał czarować, a z tego co czytam to raczej niewypał i jest wypychany teraz z klubu. 3-4 lata, a ile potrafią zmienić, niesamowite jest to jakie pieniądze płaci się za zawodnika, a on nie gra albo gra słabo. To samo z Hazardem, Garethem Bale…

Półroczne wypożyczenie, bo sam zawodnik chce wrócić, gdy Simeone nie będzie już w AM. Nie jest więc wypychany z klubu, z Chelsea można się śmiać, że tak gruby pieniądz płaci za pół roku i do tego 100% pensji.

Pewnie że kwota spora ale jestem bardzo ciekawy jak sobie poradzi w EPL.

Ponoć z Simeone się nie dogaduje, w Katarze pokazał, że umie grać w piłkę. Nie zdziwię się jak wypali i będzie jednym z lepszych w lidze.

Teraz tak myślę, że w Chelsea też mają mnóstwo kontuzji ale nie wiem jak wygląda przewidywany czas powrotu poszczególnych graczy.

https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1613614316300664859?s=20&t=U_hu9_ZVnkBeYym9oviW4Q

Georginio Rutter wkrótce zawodnikiem Leeds. Bardzo dobry transfer Leeds. Jestem przekonany, że ten chłopak za kilka lat będzie warty fortunę.

Felix jaki debiut XD

Jak na zawodnika Simeone przystało :grin:

2 polubienia

https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1613840477295460352?s=20&t=NmkOAO07XK1vDoBGN4pn0w

Arsenal złożył nową ofertę za Mudryka. 70mln€ gwarantowane plus 20/25 mln€ w postaci dodatków.

Skąd Arsenal ma takie hajsy, skoro oni mają od Ligi Mistrzów jeszcze dłuższą przerwę, niż my swego czasu? Oni teraz wydają nieporównywalnie więcej, niż za czasów Wengera, a przecież właściciel im się nie zmienił… Dziwny paradoks.

a) za Wengera spłacali stadion i kasa z praw TV była mniejsza
b) kasa z LM chyba nie jest AŻ tak wielka - kluczowa jest kasa za prawa do transmisji + match day a Arsenal ma wyższe ceny biletów, większy stadion i więcej business lounges
c) może właściciele chetniej zaglądają do swojego portfela :slight_smile:

Bo my mamy skąpe liczykrupy. Wszystko w temacie. Jeśli jakiekolwiek transfery do klubu rozważamy w przypadku sprzedaży Z klubu no to sory.

1 polubienie

Kasa z LM jest bardzo duża; w zeszłym sezonie zarobiliśmy na niej 89,2M funtów. https://www.mirror.co.uk/sport/football/news/champions-league-prize-money-liverpool-27090843
Nie da się tego zrekompensować dochodami z dnia meczowego, które Arsenal ma większe od nas zaledwie o kilka milionów na sezon:
Deloitte Football Money League 2022: The 10 clubs who make the most matchday revenue | FootballTransfers.com
A na prawach do transmisji my więcej zarabiamy, przynajmniej tak było do tej pory:
How Much Do Premier League Clubs Earn from TV Rights?

2 polubienia

az strach pomyslec jesli nie bedzie top 4 na koniec. Pewnie wyprzedadza pol skladu zeby wyrownac straty…

1 polubienie

Tak na dobra sprawe na lato musimy zrobić rewolucje.
Taka bez sentymentu, mam nadzieje, że Jurek stanie na wysokości zadania.
Nie można patrzeć kto grał kiedyś dobrze i komu zakupy nosił. Myśle, że kontraktów nie powinnismy przedłużać nikomu(Bobby, Millie. Ox, Keita). Powinnismy się pozbyć Hendo i Fabsa, może nawet Matipa(kontuzje, wiek, zniżka formy) i Joty(kontuzje, spory zarobek i tak się pewnie kogos z przodu będziemy pozbywać, chyba to lepsza opcja niż Mo).
Tu trzeba naprawdę dużo zmienić i tu wcale nie będzie trzeba dużo wywalić, bo wtedy potrzebujemy

• 2 do środka z jakością na dziś(100-200mln)
  • 1 do środka perspektywicznego(20-50)
  • 1 snajper perspektywiczny lub taki co pogodzi się z rola rezerwowego(20-50)
  • 1 stoper na pograniczy pierwszego składu(20-40)

To daje wydatków 250-300mln
Za Fabsa możemy myśle dostać koło 40
Za Jotę 60-80
Matipa 10-15
Hendo 10-15
To daje koło 150, wiec netto 100-150 i mamy całkiem fajna drużynę. Tak przynajmniej ja bym to widział.

Za Fabinho tyle to może dać tylko Barcelona, jeśli to prawda że byli zainteresowani.
Matipa nikt nie weźmie za tyle z jego wiekiem i historią kontuzji. Z Hendo rozumiem tyle trzeba kupcowi dopłacić?
Jota i 60-80 ;D jak strzelał u Nas na zawołanie, to i może. Jeśli chcemy go sprzedać, bo jest poniżej poziomu, którego oczekujemy, to NIKT nie da więcej jak 40mln. Poza tym nikt w klubie na poważnie nie pomyśli o jego sprzedaży. Rozumiem spekulować, ale róbcie to z głową.

Bobby dostanie przedłużenie, nie zdziwię się jak OX/Keita też dostaną propozycję. Z Milnerem zależy czy on sam będzie chciał, bo coś sądzę będzie chciał rozegrać ostatni sezon w PL w Leeds. Nie wiem jak wygląda sytuacja z Phillipsem i do kiedy ma kontrakt, ale tutaj najprędzej parę mln zgarniemy, może z Gomezem coś pokombinowalibyśmy, gdyby dalej AV go chciała. Już nie mamy Edwardsa na pokładzie, by tak genialnie sprzedawać.

2 polubienia

Uważam, że wcale z niczym nie przesadziłem. Te 10-15 za Hendo czy Matipa to wcale nie są jakies kokosy przy dzisiejszym rynku. 60+ za Jotę, jeśli wróci i coś postrzela tez wydaje się rozsądne. Popatrz ile kosztowali Werner, Lukaku, Morata, Vlahovic. Myśle, że Portugalczyk nie odstaje od nich. Jestem niemal pewne, że oprócz Bobbyego pozbędziemy się kogos z przodu i wole żeby był to Diogo niż ktokolwiek inny.
Co do kontraktu Oxa/Keity jak do tego dojdzie to chyba zwyczajnie odpuszczam oglądanie klubu do momentu odejścia FSG :sweat_smile:
Dając im kontrakt wywiesimy biała flagę.

Gomez 99% zostaje i nierozsądnymi jest sadzenie, że będzie inaczej.

Moim zdaniem żadnej rewolucji nie będzie. Może dwa trzy transfery do klubu, ale półśrodki. Jurgen nie należy do trenerów, którzy tak drastycznie dokonują zmian w składzie. Woli dać czas młodym, nawet jeśli to trwa lata. Niestety jest uparty i nie ma nadziei na zmianę jego taktyki.

1 polubienie

https://twitter.com/FabrizioRomano/status/1614016311599718401?t=GVp1MCyLH1-G-P7i_jjkqA&s=19

Prawdopodobnie kolejny transfer do Chelsea. Kontaktowali się z PSV w sprawie nabycia skrzydłowego Madueke. Potencjalny koszt transferu 30mln euro. Alternatywą jest Marcus Thuram.