Malo Gusto ale Chelsea go nie odda.
Malo Gusto ma agentów dobrze znanych przez naszego Ryśka.
Zabarnyi, Ake i chociazby nasi Curtis Jones i Joe Gomez kto wie?
Malo Gusto to tak samo dobry obrońca, jak Trent…
Prędzej szukałbym CB mogącego grać na RB, widać u Slota, że boczni obrońcy są mocno wykastrowani ofensywnie, tutaj ktoś ze świetnie ułożoną nogą do piłek za obronę przeciwnika (tak, wiem że Trent w tym jest najlepszym obrońcą na świecie, ale…), ale który będzie przede wszystkim świetnie bronił pozwalając na większą swobodę skrzydłowym, jak to właśnie jest w przypadku podwajania krycia przez Konate i/lub Gravena, by Salah mógł luźniej podchodzić do kwesti obrony, dzięki czemu ma więcej sił z przodu - może to nie jest idealne rozwiązanie defensywnie, ale z przodu daje liczby Egipcjaninowi i to genialne.
Statystyki nadal mówią, że TAA jest nadal ukrytym rozgrywającym na boku obrony.
Oczekiwane asysty:
Według jednego modelu TAA jest drugi w całej(!) lidze, wyprzedza nawet Salaha. Według innego modelu jest 5 w lidze, a w naszym zespole drugi, za Salahem. Najlepszy z naszych pomocników jest Szoboszlai, który jest 23 w lidze.
Stworzone sytuacje: 5 miejsce w lidze, drugie w LFC. Najlepszy z pomocników jest Szoboszlai, na 31 miejscu.
Utworzone szanse: 7 miejsce w lidze, drugie w LFC. Szoboszlai na 26 miejscu.
Gość jest absolutnym fenomenem pod względem rozgrywania piłki. I nadal jest jednym z naszych kluczowych piłkarzy. Ma swoje braki w defensywie, ale posiadanie pakietu TAA+Bradley jest czymś do czego powinniśmy dążyć. Jeden z inklinacjami do gry do przodu, drugi bardziej wyważony jeśli chodzi o charakter gry.
Owszem, wkurzał mnie w meczu z United. Martwiłem się nieco jak wczoraj Doku jeździł z nim niemiłosiernie. Tylko Doku jeździ tak z całą liga. Ma 6.2 udanego dryblingu na 90min, a w lidze oprócz niego nikt nie ma nawet 4. Mimo tego liczby ma kiepskie. Tak jak pisałem wczoraj, motorycznie i w dryblingu Doku jest bestią, ale po wyłączeniu tych cech na tle Premier League jest zawodnikiem poniżej przeciętnej.
Dla zobrazowania sytuacji. Kupno kogoś nawet za 40 mln funtów, to przy rozłożeniu tego na 4 lata daje 10mln rocznie, a to daje 192tysiące funtów tygodniowo. Licząc, że opłata za podpis + dla agenta dla TAA i kogoś nowego byłyby takie same (chociaż pewnie TAA by wziął nieco więcej z racji statusu), to się okazuje, że finansowo na zero wyjdziemy wtedy, gdy nowy zawodnik będzie kosztował 40 mln i będzie zarabiał 192 tys funtów tygodniowo mniej niż Trent. Jeżeli TAA żąda 350 tysięcy funtów tygodniówki, to byśmy musieli kogoś kupić za 40mln i kogoś kto będzie grać za jakieś 150-160 tysięcy tygodniówki. Kogoś chętnego na taką tygodniówkę oczywiście znajdziemy, ale czy wyciągniemy kogoś serio jakościowego za 40 mln funtów? Tutaj mam poważne wątpliwości. My dwa lata temu za połowę tej kwoty oddaliśmy Neco Williamsa. Można przesunąć hajs z tygodniówki na transfer i płacić komuś 75 tysięcy przez te 4 lata by dołożyć 15 mln do transferu.
Wiadomo, że TAA będzie miał pewnie jakieś wyższe bonusy. Będzie też trochę więcej kosztów, bo inni piłkarze też będą chcieli coś więcej, ale z takiej pobieżnej kalkulacji wynika mi, że utrzymanie Trenta powinno być dla nas najtańsze (o ile nie woła np. o 550k tygodniówki). I na papierze zagwarantuje utrzymanie jakości na tej pozycji, co nie jest powiedziane przy innych zawodnikach.
Myślę że każdy sobie zdaje że lepiej podpisać taa niż nie. Natomiast nie za wszelką cenę.
Uważam że 250-280 to max co powinnien dostac. Posiadanie takiego gracza duży przywilej bo każda drużyna kiedy podczas kontry musi się cofnąć bo taa może posłać pocisk za plecy.
Daje nam to więcej miejsca na rozegranie co dużo ułatwia.
Nawet ten mecz to pokazał. Doku czyli Harlem globtroter trochę pomachał nogami i nic z tego nie wynikło. A taa swoim kapitalnym podaniem uruchomił Salaha przy drugiej bramce
I bardzo dobrze. Arnold ma tendencję do wyłączania się. Trzeba zabijać takie cechy.
Brawo slot.
Dobrze, niech Slot nie boi się wytykać mu błędów. Gwiazdeczka nie spełnia oczekiwań, chce zdobyć ZP taką grą w defensywie? Nikt nie jest ważniejszy od trenera w hierarchii.
Gość przepadnie w tym Madrycie. Jeżeli nie zmienią trenera albo taktyki specjalnie pod niego (a raczej tak nie będzie, bo w Realu wiedzą, że nie ma zawodnika ważniejszego od klubu) to Trencik szybko zasmakuje ławki.
Ostatni mecz z City. Najwięcej razy dał się objechać od 10 lat w lidze.
U nas od lat niańczą go nasi ŚO - najpierw Matip, teraz Konate. Tylko dzięki nim może tak swobodnie grać w ofensywie i zachwycać podaniami i niektórymi niekonwencjonalnymi zagraniami. Jego umiejętności czysto defensywne są bardzo mizerne. Są w piłce nożnej pomocnicy, którzy bronią lepiej niż on jako obrońca. W Madrycie nikt mu nie pozwoli na taką swobodną grę do przodu. Ale przynajmniej będzie miał ciepło. Ja z każdym dniem coraz mniej zaczynam żałować, że on od nas odchodzi. Jeżeli miałby pobierać jakąś chorą tygodniówkę z kominem płacowym, to już lepiej niech odejdzie, a my dajmy szanse bardziej tradycyjnemu PO, co zmniejszy też presję na naszych SO.
W lidze hiszpańskiej w której taki ogórek jak Anthony wygląda na dryblera Arnold z jego umiejętnościami ofensywnymi będzie wręcz uwielbiany. Jego długie podania do tak szybkich graczy jak Boni czy mbappe po X będą latały viaralami
tam chyba na 99,9 % Carlo odchodzi po sezonie
Jak uważacie kto potencjalnie mógłby zastąpić Trenta wobec kontuzji Bradleya? Mamy mecz między meczami Ligi Mistrzów z Southampton, i to byłby dobry mecz żeby Trentowi dać odpocząć, tylko kto z pola mógłby zagrać na jego pozycji? Z Newcastle grał podajże Quansah, ale to wyglądało jak wyglądało.
Quansah to pewnie zrotuje Konate w tym meczu. Ja bym przesunął kogoś ze środka pola, taki Jones dałby radę na spokojnie, coś jak Valverde w Realu. Ale zobaczymy co tam Slot wymyśli.
@kubafc21 Też mi się tak wydaje, że TAA zagra w tym meczu conajmniej 60 min. Ale ja tylko zaproponowałem opcje.
Taki ogórek jak Anthony by dziś objeżdżał Trenta jak dziecko.
Obrońca ma być dalej obrońcą…
Raczej Quansah jak czasami był brany pod uwagę jako PO. Jak nie on to najprędzej Endo.
Nie bluznij. W tym sezonie na szybko. Leao, sancho, rashford, mitoma. Schowani do kieszeni przez trenta. On potrafił na początku sezonu grać wyśmienicie w def. Pamiętajmy że wraca po urazie !!
Ja osobiście widziałbym tam quansaha bo ostatnio ma naprawdę dobra formę a na stoperze może zagrać Endo. Dalbym też szansę eliottowi
Jak mu zależało to radził sobie dobrze, ale mu nie zależy.
Patrząc na wcześniejsze wybory Slota to pewnie Quansah, ale on się rusza jak wóz z węglem i jest słaby w rozegraniu. Nie wiem czy dobrze by nie było dać szansy komuś z drużyny juniorskiej. Ewentualnie może Morton by się nadał, albo Jones, który jest dość uniwersalny.
Nie no jak na środkowego obrońcę to Quansah jest dosyć niezły przy piłce, nawet próbuje jakieś dalekie crossy. Ale zbyt wolny jest na boki.
Dobrze, że ekspert @Spectre się wypowiedział, co wie co po głowie chodzi Trentowi.
Co byśmy bez Ciebie zrobili. Powiesz mi jeszcze o czym myślał Nunez po pudle do pustaka?