Arne Slot

czyli jakby byl w zeszlym sezonie 5, to teraz takie wyniki byłyby ok? No ciekawe spostrzeżenie.

a Ty Nahorny? :smiley: co mnie obchodzi, co powiedzą kibice przeciwnej druzyny, czy ci z kanonierów się przejmują, że Arteta wydał miliard netto? zapewne nie.
My mamy nadal takie braki kadrowe, że mamy mocnych moze tych 14-15 ( nie chce mi sie liczyc) a potem juz jest gorzej. Arsenal co roku dokłada i mają fajną kadre teraz, troche za bardzo defensywną jak dla mnie, ale póki co to im się sprawdza.

to jest najbardziej denerwujące.

czyli nie wróci w ogole, bo podejrzewam, że ten duet tutaj długo zabawi, chyba, że zaczną odwalac transferowe numery.
W sumie to narazie same flopy kupili : Kerkez, Wirtz, Isak, Frimpong, Ekitike na granicy flopa :smiley: Leoni tez chyba flop, bo 1 mecz zagrał.

Arne zdobył z nami ten upragniony 20 tytuł, FSG nie panikuje w takich sprawach to wystarczające 2 argumenty aby dać kredyt zaufania Holendrowi ze strony kibiców.

O resztę pytaj innych forumowiczów :grimacing:

1 polubienie

To jednak jest nietypowo, bo wygraliśmy ostatnimi czasy 2 mecze.

1 polubienie

Ja broniłem Slota i byłem wyważony w swoim komentarzu po meczu z Aston Villą.

Trochę nam Aston Villa podpasowała, w końcu ktoś, kto chce grać w piłkę i nie bombarduje nas długimi piłkami. Ale na ich zgubę, bo obie bramki strzeliliśmy po odbiorach wymuszonych pressingiem, a i Szobo miał stuprocentową sytuację po swoim odbiorze. Do ideału jeszcze daleko, ale nikt nie oczekuje, że powinniśmy dojść do optymalnej formy w tydzień. Ważne są te zasłużone trzy punkty.

Więc ja do tych, którzy uważają zwycięstwo nad AVB za zaoranie krytyków Holendra, nie należę. Ale też doceniam wygraną w przeciwieństwie do ludzi, którzy piszą, że nie ma w tym zasługi gry naszej drużyny. Oni wygrali 4 mecze z rzędu przed nami. A błąd Martineza to rzecz nieporównywalna do naszej postawy w ostatnim meczu sezonu ze Stoke, gdzie być może piłkarze grali na zwolnienie Rodgersa.

Swoją drogą ostatnio ktoś pisał, że jesteśmy na czwartym miejscu, jeśli chodzi o ilość xG against. Tak często dopuszczamy rywali do sytuacji względem całej ligi? Mało prawdopodobne mi się to wydawało. Sprawdzam na Opta i mamy siódmy najniższy wskaźnik w lidze. Wg whoscored, 14. Wciąż nie jest to czwarta najgorsza drużyna pod tym względem. Więc coś tu się nie zgadza.

Ktoś tam pisał, że wygrywaliśmy fartem, a teraz przegrywamy, więc jesteśmy słabi. Czyżby? Z Bournemouth, Atletico czy Evertonem nie zasłużyliśmy na trzy punkty? Pewnie ten argument odnosi się do starcia z Arsenalem i Burnley. Jeśli mecz z Arsenalem byłby oceniany jak w boksie przez sędziów, to byłby remis, bo był bardzo wyrównany. Ale czy gra na remis z mocnym Arsenalem to oznaka takiej wielkiej słabości!? Chyba nie. Z Burnley robiliśmy dużo, by strzelić gola. Karny szczęśliwy, ale wynikał z nieustannej presji. Jeśli z Burnley mieliśmy farta, że wygraliśmy zamiast zremisować, to z Chelsea mieliśmy pecha, że przegraliśmy zamiast zremisować. Z Manchesterem United mieliśmy ogromnego pecha, że przegraliśmy zamiast wygrać.

@Goalkeeper manipulacja jak w TV Republika. Slot pracuje od lipca, więc zawężanie oceny jego pracy do takich okresów, wyjmując z nich siedem miesięcy jest bez sensu. Może dlatego nikt Ci nie odpowiedział na pytanie, bo było głupie i być może zadane w złej wierze. Czarodziej zadał pytanie dotyczące całego okresu pracy Slota i na nie mu odpowiedziałem. Wiesz, że w końcowych miesiącach poprzedniego sezonu spuściliśmy z tonu, bo zespół dopadło zmęczenie po bardzo wymagającej grupie w LM i innych rozgrywkach. Latem nastąpiła przebudowa drużyny i potrzeba czasu, by to się zazębiło. Ale od lutego do dziś zdobyliśmy w lidze 47 pkt w 22 meczach, co daje średnią 2,14. Faktycznie - katastrofa. Wliczam mecze o punkty, więc nie wliczam sparingów ligowych granych na kacu, gdy już byliśmy formalnie mistrzem, a Slot dał szanse rezerwowym w ostatnich czterech meczach. Zresztą Ty pisząc o tym, że Klopp miałby tu teraz wrócić, pokazujesz niesamowity poziom niezrozumienia otaczającej nas sytuacji. Oglądałeś jego ostatni wywiad czy tylko czytałeś clickbaitowe tytuły? Btw, Gravenberch nie jest lepszy niż był przed Slotem? Szoboszlai?

XD222

Zaraz się dowiem, że cały czas gramy zajebiscie dominujemy rywali cały czas tworzymy koronkowe akcje miażdżymy rywali tylko jakimś cudem nie wygrywamy. Powodem porażek jest przypadek spisek albo Tusk. Mecz z Arsenalem wyrównany a to dobre. Z Newcastle też było wyrównane szczególnie jak w 10 strzeliło nam dwa gole i gnietli nas w polu karnym. Crystal Palace? Momentami rozklepywali nas jak chcieli ale to też pech bo mieli czelność zaatakować w ostatnich sekundach meczu. Nie wiem gdzie ten pech z Chelsea, która w trakcie meczu wymieniła prawie wszystkich obrońców z powodu kontuzji. Powinniśmy ich zaatakować, przy takich roszadach w defensywie teoretycznie powinni być bardziej zagubieni niż my. O United to w ogóle nie chce wspominać.

Chyba ktoś przez 9 lat Jürgena u nas nie zauważył, że on wielokroć co innego mówił na konferencjach, wywiadach a co innego później robił.
W Niemczech tajemnicą poliszynela jest, że Klopp ma dość trenerki i związanego z tym stresu a teraz oddycha pełną piersią i jest zadowolony z życia :blush:

Ale moje pytania odnosiły się także do tego, że Slota chcemy zwalniać po, wówczas 4, porażkach. No nie, zjazd tego zespołu jest widoczny od końca lutego i dlatego okres porównania zrobiłem do lutego. By pokazać, że notujemy stały zjazd, co pokazują dane xG, xGA i skorelowana z nimi w jasny sposób wartość xPTS. Po prostu od tych kilku miesięcy nie jest lepiej (nie wiem czy jest jakiś okres, że mógłbym powiedzieć, że okej, jest teraz lepiej niż 1-2 miesiące temu) i szukam jakichś pozytywów, ale ich nie widzę. Zresztą wszystko wskazuje (w tym dane liczbowe), że jest po prostu gorzej z każdym miesiącem. Sytuacja nie trwa chwili, bo wtedy nie miałbym o to pretensji, a trwa od marca, czyli to już jest 8 miesięcy kryzysu (z czego graliśmy przez 6 miesięcy). Zresztą mało osób chyba coś widzi pozytywnego, bo odpowiedzi się nie doczekałem.

Zarzucasz mi manipulację, a sam odliczasz dane, które nie pasują do tezy.

Z Gravenberchem bezdyskusyjna zgoda. Wygląda(ł) lepiej niż przed Slotem, pewnie najlepiej w karierze. Tylko cholera, dlaczego Slot coś co w zeszłym roku działało, czyli Gravenberch trzymający formację i nie angażujący się w tak wielkim stopniu w grze ofensywnej, wywalił do kosza i dał mu swobodę? Drużyna przez to działa źle, a pomysłu na naprawę nie widać i największa korzyść dla zespołu z Gravenbercha była zeszłej jesieni. Wiosną już miewał dużo gorsze spotkania. Z Szobo też się zgadzam, bo to jest jedna z niewielu postaci, która trzyma poziom względem nawet tego, co było w zeszłym sezonie.

Można fajnie popisać, przerzucając się jakimiś konkretnymi argumentami i obserwacjami.

Model understat właśnie tak wycenia te statystyki:

1 polubienie

Jak Slot wygrywa to dzięki Salahowi i innym zawodnikom, którzy dołożyli po cegle. Jak Slot przegrywa to wina złego przygotowania do sezonu. Przypomniał mi się Okninski, który opowiadał o Pudzianie. Jak Pudzian wygrywał to mówił, że trenowali go chłopaki. Jak przegrał to już wtedy konkretnie Okninski. Jak Liverpool nie robił transferów to było źle. Jak wydał 500 mln i sprowadził dwóch gwiazdorów to też źle, bo przyszli nie ci co trzeba. Forumek bawi od lat, ale ostatnie dyskusje wyższości Sturridge nad Isakiem przechodzą jakiekolwiek granice absurdu. Forumek aktualnie buduje kolejne piętro w wariatkowie. :joy:

8 polubień

Też mnie to bawi.

No, ale wielokrotnie spóźnialiśmy się z transferami, kiedy brakowało przysłowiowej wisienki na torcie. Może była jakaś koncepcja z tymi transferami, ale póki co obaj, a szczególnie Wirtz pracuje na miano flopa. To uwypukla brak skrzydłowych, w tym zastępstwa za dynamicznego Diaza i szukającego formy Salaha.

Ja nie rozumiem czemu mamy odliczać ten okres - wielu mistrzów potrafi do końca sezonu wyciskać z siebie full, by pokazać dominację, zwłaszcza że już byliśmy poza LM i nie było na co oszczędzać sił, skoro początek obecnego sezonu to kontynuacja tej “formy” to dalej jesteśmy na kacu?
W obecnym sezonie większość wygranych to bardziej indywidualne zagrania aniżeli dobra gra zespołu, a ta seria przegranych to była do przewidzenia i tylko się zastanawialiśmy kiedy, a nie czy, także nie jest to coś zaskakującego. Pytanie co Arne zrobi, by wrócić do dobre tory i czy to będzie miało ręce i nogi. Jak pisałem kilkukrotnie, nie podoba mi się do końca zarządzanie zespołem przez niego, nie zawsze grają najlepsi IMO, ale no nie ja jestem trenerem Liverpoolu i nie ja zdobyłem mistrzostwo, zresztą nikt tutaj, więc możemy pierdolić, a Arne i tak zrobi po swojemu, ale i on poniesie potem tego konsekwencje (jak i cały Liverpool).

Wykorzystać odpowiednio Salaha i zbalansować do tego resztę drużyny to też trzeba umieć. Jednak jak Salah nie dowozi, to nie powinniśmy wg mnie dalej na siłę na nim polegać, a spróbować innego rozwiązania.

Mecz z Arsenalem, nasze xG 0,53 v ich 0,49, my oddaliśmy trzy celne strzały, oni jeden. To nie jest wyrównane spotkanie? Najważniejsze statystyki są na naszą korzyść. Oni nie mieli żadnej stuprocentowej sytuacji. Newcastle tak nas gniotło, że oddało aż cztery celne strzały, nie dojechali z xG do 1,0. Gola na 2:2 strzelili po prymitywnym wykopie Nicka Pope’a i błędzie Konate. Crystal Palace swojego gola strzeliło po rożnym, którego nie powinno być i już po doliczonym czasie gry. Z Chelsea tracimy gola w doliczonym czasie gry, mamy xG 1,95 v ich 1,0, mamy cztery duże sytuacje w meczu, oni jedną. Z Manchesterem United trzy razy trafiamy w słupek/poprzeczkę, dwa razy milimetry decydowały o golu bądź nie, United strzela nam gola z akcji, która powinna być zatrzymana przez sędziego, mamy xG 2,75 v ich 1,34, mamy 6 celnych strzałów + 3 słupki/poprzeczki v ich 4 celne strzały.

@Goalkeeper W marcu odpadliśmy po karnych z najlepszą drużyną w Europie, PSG, mieliśmy dogrywkę, a kilka dni później graliśmy finał z Newcastle będąc totalnie zmęczonym. Następnie pokonaliśmy Everton, przegraliśmy z Fulham, wygraliśmy WHU, Leicester oraz Tottenhamem i na tym nasz sezon się zakończył. Tak, piłkarze świętowali triumf w lidze i już o nic nie grali, a Slot dawał szansę rezerwowym, dlatego nie doliczam tych meczów, tak samo nie traktuję poważnie sparingów latem. Spuściliśmy z tonu, bo byliśmy przemęczeni sezonem, a na dodatek w marcu już sytuacja w lidze była umiarkowanie spokojna. Natomiast daleka od optymalnej forma w tym sezonie to powód wielu zmian latem. Nie traktuję tego jako ciągła. Oczywiście nie jest tak źle jak niektórzy starają się zarysować, bo jesteśmy na trzecim miejscu z jednym punktem straty do wicelidera. Przyznaję, że gramy poniżej oczekiwań, ale to co widziałem w zeszłym sezonie każe mi sądzić, że nasza gra się poprawi. Btw, przepraszam, że zarzuciłem Ci manipulację, bo widzę, że piszesz w dobrej wierze.

1 polubienie

Dziś Arne pokazał ogromne jajca.

1 polubienie

Arne, dzięki, że zacząłeś czytać nasze forum!

Dam ci radę, jak masz zamiar wygłaszać opinie to zacznij oglądać mecze a nie statystyki z tym śmiesznym xg na czele. Nie będę wchodził więcej z tobą w dyskusje bo jak ty twierdzisz że mecz z Arsenalem był wyrównany a Newcastle w 10 wcale nas nie zdominowało to ja się poddaję. Republika zawsze na straży państwa polskiego.

1 polubienie

Arne Slot lalalala :flexed_biceps::red_circle::blush:

3 polubienia

6 polubień

Jedna, ważna rzecz którą na dzisiaj Arne wykonał odpowiednio i odrobił pracę domową?
Spójrzcie na heat mapę Gravenbercha, więcej pisać nie będę :slight_smile:

2 polubienia

Dużo żeśmy pomyj na łysego wylali ostatnio więc warto napisać to w jego wątku a nie meczowym. Nie pamiętam kiedy ostatni raz tak zdławiliśmy rywala. Real w zasadzie nie miał ani jednej czystej sytuacji do zdobycia gola. Nie istnieli a nasi dobierali się im raz po raz do gardeł jak wygłodniałe wilki. Tylko ki diabeł wie (Tibo) jakim cudem nie dostali do plecaka 3ki albo 4ki

@Kijoraptor No i Wirtz musi grać vis a vis Salaha bo zwyczajnie tracimy balans jak gramy na ŚPO

3 polubienia

Proste rozwiązania czasem są najlepsze. Postawił na środek sprawdzony i nakreślił odpowiednie zadania, w końcu. Oby tak dalej.

1 polubienie

Moja odpowiedź jest w sumie w wątku meczowym.

1 polubienie