Zakładam, że Arne Slot po zdobyciu mistrza w debiutanckim sezonie w Anglii, miał u góry LFC dość wysokie notowania. Na tyle wysokie, że nie myślano i wyjebaniu go z roboty w maju 2025.
A skoro tak i kupiono mu akurat Frimponga i Kerkeza to mimo wszystko nie po to, żeby zmienił cała taktykę i formacje drużyny. Ja pierdolę, to się nie dzieje ;D
Ktos moze napisac jakie zalety ma Krekez? Nie ogladałem go w poprzednim sezonie i myslałem ze to jakis kozak bo ludzie sie nim jarali. Chlopak oprócz szybkosci nie pokazuje nic. Jest chaotyczny, czestro traci piłkę i nie mysli na boisku. Jedyne co mu wychodzi to bieganie i to tyle, bo dośrodkowania ma tragiczne. Za co ta kasa poszła? Reszta gra tragicznie ale widać przynajmniej przebłyski. Tu przebłysków brak.
Gakpo to co z nim robi to jest kryminał. Ten bierze go na obieg, a ten woli zejść na prawo i puścić lagę na ślepo. Jak Salah jest bez formy to co dopiero Holender.
Jak większość bocznych obrońcow. Gaz i dość dobra lewa noga do tego wybitnie zwrotny i skrajnie wydolny. Problem polega na tym że my wzięliśmy gościa o jasnych umietnosciach a potem kazemy mu grać inaczej.
Ten gość meczy się stojąc, a u nas gra jak 3 stoper. A kiedy już obiega tego ogórka to… ach sami wiecie.
To nie jest gość z cudowną technika, ale on ma wręcz końskie zdrowie. Do tego w pojedynkach 1na 1 w def jest wyśmienity.
Jak chcieliśmy tak grać to właściwie każdy inny dostępny na rynku LO byłby lepszy. Ait nouri z piłką w ataku pozycyjnym, a hincapie jako 3 cb.
Szkoda trochę Węgra, ale ktoś mu tu robi krzywdę i tkwi potem jest efekt
Slot trochę tak, ale głównie decyzjami personalnymi na lewym skrzydle.
Trochę mi go szkoda, bo widać u niego dynamikę, ale Gakpo jakby sobie wziął sobie za punkt honoru, żeby robić wszystko tak, aby z Kerkeza nie korzystać i olewać jego obiegi.
Najsmutniejsze jest to, że nawet nie widzę komunikacji między nimi, gdzie jeden by wskazał miejsce, gdzie oczekuje biegu, podania - cokolwiek.
Dlatego się dziwię na jakiej zasadzie planowano tu transfery i czyje to były wybory. Na papierze świetne nazwiska ale w praktyce to takie kupowanie bez ładu i składu. Co do Milosa to masz sto procent racji. To bardzo dobry zawodnik tylko totalnie nie skrojony pod nasz system i taktykę Slota ( aktualnie słowa Slot i taktyka nie idą ze sobą w parze). Wydolny, szybki boczny obrońca , który lubi grę od linii do linii. Holender pokazał rok temu , ze w przypadku bocznych obrońców woli bardziej tradycyjne podejście i ustawia ich do rozgrywania nisko razem ze stoperami. Nie wiem nagle skąd pomysł, żeby kupić totalną przeciwność do takiego grania a jescze bardziej mnie szokuje to, ze nie mówimy o jednej flance tylko o dwóch bo na przeciwną stronę kupiono Frimponga, który już wgl z odbiega od schematu. Jescze gdyby ten jeden boczny był ofensywny a drugi taki w stylu np Hincapie schodzący na pozycję stopera to miałoby to sens ale u nas? Jeden wielki chaos
a nie wpadłes na to, że moze jednak bysmy grali na 3CB i wahadlowych jakby przyszedl Guehi, ktory juz siedzial w samolocie jak go cofneli. I tak wiem zaraz wyskoczysz, że skoro tyle dawalismy za innych to czemu tutaj sie targowalismy o 5mln. Tylko ciekawe czy Ty tak wszystko kupujesz czy niektóre rzeczy odpuszczasz, bo wedlug Ciebie jest za drogie. tv za 5 kola promocja, ale koszulka za 200 zeta za duzo, 150 mozesz dać.
Wiadomo tylko właśnie mnie to dziwi bo wątpię, żeby Slot nie mial jakiegoś słowa w kwestii transferów i ze kupili mu kogoś i kazali tym grać. Musiał mieć pomysł na to jakiego zawodnika potrzebuje, o jakim profilu dlatego szokujące jest to, ze wybrano tak niepasujące do systemu opcje ( a jescze na siłę każe im się grać coś do czego się nie nadają jak Kerkez)
Też myślałem o tym, ze przy kupnie Guehiego gralibyśmy trójką z tyłu. Tylko skąd taki pomysł w klubie? Slot nie grał nigdy takim systemem, nie pokazywał żadnych tendencji, które mogłyby sugerować ze chce zastosować nową taktykę itd Odrzucono Amorima bo grał wahadłami i wybrano Slota bo gra 433/4231 i nagle po mistrzostwie chciano przejść na te niechciane wahadła? Nic mi się tu nie klei. Jedynie to wygląda jakby transfery były robione dla innego trenera w takim razie tylko nikt o takim czymś w lato nie myślał.
Słuchaj bo cenie cię ogólnie, ale mam wrażenie że twoja wrogość do pewnych ludzi zaślepia ci ogląd. Czy naprawdę uważasz że slot mówi że chce na lewej kogoś kto będzie grał jako 3 cb a ci mu kupują skrajnie grającego LO? Przecież hughes samym wyborem slota pokazał że nad presję czy nazwisko woli wybrać dopasowanie do systemu. Masz dział transferowy działa tak że slot mówi im kogo potrzebuje a oni dają mu gracza o tym profilu i sam slot o tym mówił że z Richardem rozmawia codziennie!! Żaden powtórzę żaden trener za mojego życia nie dostał takiego transferowego wsparcia( w drugim sezonie dopiero bo w pierwszym to Arne mega dźwignął).
@elnino8 moim zdaniem w zeszłym sezonie taki był pomysł że względu na to że robbo ma swoje lata i nie zagra ci 45 meczów goniąc od linii do linii więc lepiej było go zostawić z tyłu.
Nasz plan był taki że będziemy umieli tak jak w zeszłym sezonie mieć długo piłkę i po stracie od razu wysoka ja przejąć, a jak nie to takie gazidla jak kerkez czy frimp szybko wroca i dodatków w pojedynkach na skrzydle sobie poradzą( i to założenie nie jest źle). Dodatkowo mega pomogą w naszych atakach pozycyjnych które pod koniec sezonu były już dość mocno przewidywalne.
Tyle teoria. Praktyka jest taka że bez dobrze przepracowanego okresu przygotowawczego żadna taktyka ci nie pomoże.
Nie ma to sensu bo w takim przypadku upadku na 3 pozycję mielibyśmy jako rezerwowych tylko juniora i gomeza. Do tego konate który nigdy tak nie grał i virgila który grywa tak tylko w repie. Sam kerkez też tak nie grał. Dodatkowo wtedy nawet jeśli kochamy wirtza na jednej z 10 to na pozycji w środku pomocy masz 2 miejsca dla gravena, maca, szobo, Jonesa, Endo. I do tego zmieniasz całą strukturę drużyny która funkcjonowała wyśmienicie
no tak ale juz nie funkcjonuje bo legły podstawy czyli bieganie.
moze zamysl byl grac jak Lipsk 4-2-2-2 - własnie z obroncami jako skrzydłowi, dlatego nie kupilismy zastepstwa za Diaza a mamy dwie drogie 9.
Gravev-Mac
Szobo-Wirtz
Isak-Ekitike
od przyszlego sezonu( z mozliwoscia gry 4-3-3 ,4-2-1-3 z Gakpo i Frimpongiem na skrzydłach), a ten mielismy dowiezc top 4 z Salahem.
No generalnie 4-2-2–2 brzmi mega rozsądnie i nawet od przyszłego sezonu bym w to uwierzyl. Tylko mam z tym kilka problemów.
Slot nigdy tka nie grał.
Po co zatem przedłużenie gakpo który ze swoją “kreatywnością pasuje tam jak pięść do nosa”
I mamy 2 napastnikow bo przecież nie da się przejść sezonu z 1. Więc gdybyśmy chcieli przejść na 2 to jeszcze jeden musiałby przyjść w lecie a wtedy przy potencjalnej grze w 4-3-3 masz 2 napastników na ławce. Mówiac wprost łatwiej mi po prostu uwierzyć w to że slot wziął kerkeza a nie umie/ nie chce nim grać jak powinnien